Guide för dig som hyr elbil

Kom i gång med elbilen

Tack för att du väljer att hyra en helt elektrisk bil. På denna sida hittar du guider, tips, instruktionsfilmer och svar på vanliga frågor om våra elbilar.

  1. Tips längs vägen

    Ska du bara köra i stan eller åka lite längre? Beroende på hur du ska använda din elbil kan det vara bra att planera din rutt och dina laddstopp.

    Läs mer
  2. Så funkar din elbil

    Här hittar du användarmanualen, lite fakta om bilen samt en snabbguide för hur du låser upp och gör bilen startklar inför resan.

    Läs mer
  3. Vanliga frågor och svar

    För att göra resan med elbil smidigare har vi samlat vanliga frågor och svar om räckvidd, laddning och kostnader på ett och samma ställe.

    Läs mer

Tips längs vägen

 

Planera din körning

Du har mycket att vinna på att planera din resa med Elton-appen. I appen kan du få hjälp med att planera dina rutter, lägga till laddningsstopp längs vägen och förutspå väntetider för laddning. Dessutom samlar du alla kostnader på ett ställe. Ladda ner Elton

Ladda när du kan

Ett bra tips är att försöka ladda när du kan, snarare än när du måste. Genom att aldrig ladda upp batteriet mer än 80% eller låta batteriet understiga 20% kan du dessutom spara tid, eftersom de första och sista 20 procenten tar längst tid att ladda. Men det beror självklart på hur du ska använda bilen.

Lämna tillbaka elbilen

Du lämnar tillbaka bilen på angiven plats. Bilen ska då ha minst samma batterinivå som den hade när du hämtade den. Och om du återlämnar bilen med en laddningsnivå på över 75 procent slipper du dessutom avgiften för uppladdning. Vid debitering för elkostnaden följer vi OKQ8:s nationella prissättning för snabbladdning av kilowattimmar.

Så funkar din elbil

 
  1. Volvo EX30

    Volvo EX30

  2. Volvo XC40 Recharge

    Volvo XC40 Recharge

  3. Polestar 2

    Polestar 2

  1. Citroën e-C4

    Citroën e-C4

  2. Peugeot e-2008

    Peugeot e-2008

  3. Kia e-Niro

    Kia e-Niro

Vanliga frågor och svar

 

Det beror på dina behov och preferenser. Du bör överväga faktorer som räckvidd, laddningsmöjligheter, utrymme, komfort och budget. Genom att välja en bil i listan ovan kan du läsa mer om den specifika modellen.

För att ladda din elbil behöver du först trycka på laddningsluckan så att den öppnas, och sedan sätta i laddningskabeln. På de flesta laddningsstationerna finns det sedan guider för hur man startar sin laddning. För att effektivisera dina laddningspauser rekommenderar vi inte laddning över 80% eftersom de sista 20% tar längst tid.

Tänk på att man måste trycka in kontakten i 3 - 5 sekunder så att bilen hinner får kontakt med laddaren.

Om laddning inte startar kan du prova att starta om processen, dvs avbryt laddning, ta ur alla sladdar, lås bilen och börja om från början. Om det inte hjälper finns oftast ett telefonnummer på laddstolpen som man kan ringa för support.

Kostnaden för att ladda bilen varierar beroende på vilken bil du kör och var du laddar.

Att ladda en elbil från 20–80 procent tar ungefär 30 minuter med en snabbladdare. Laddningstiden beror bland annat på bilmodell, temperatur och tillgänglig effekt.

Om du inte har en laddbox hemma kan du använda någon av alla publika laddningsstationer. Ladda ned appen Elton eller se om bilens navigationssystem kan hjälpa dig att hitta laddplatser i närheten.

Det finns flera appar och webbplatser som visar närliggande laddningsstationer, som exempelvis Elton eller elbilstillverkares egna appar.

EU har standardiserat laddningsuttagen på elbilar i Europa. Typ 2-kontakten används för normalladdning (AC-laddare) och CCS-kontakten används vid snabbladdning (DC-laddare). Typ 2-kontakten passar i den övre delen av uttaget.

Våra bilar är utrustade med typ 2 till typ 2-kabel och att vissa bilar även är utrustade med typ 2 till schuko-kabel.

AC-laddning använder växelström och passar för hemmaladdning och långsammare offentliga laddstationer. DC-laddning använder likström och är snabbare, vanligtvis används det vid snabbladdningsstationer.

Elbilen kommer att stanna precis som en bil med fossilt drivmedel skulle göra om den går slut på bränsle. Du måste antingen ladda bilen eller bogsera den till närmaste laddningsstation.

Det varierar beroende på bilmodell, batteristorlek, körstil, hastighet och väderförhållanden. De flesta moderna elbilar kan köra mellan 150 och 400 kilometer på en laddning.

Lägre temperaturer under vintern påverkar räckvidden. Det beror bland annat på att du värmer upp kupén med klimatanläggningen, men också på batteritemperaturen. Men det finns flera saker du kan göra för att minimera effekterna av kyla. Du kan exempelvis förvärma bilen medan den fortfarande är ansluten till laddaren, eller använda stolsvärme i stället för att värma upp hela kupén med hjälp av klimatanläggningen.

Ja, det är möjligt, men det kräver lite extra planering för att hitta laddningsstationer längs vägen och ta hänsyn till räckvidden.

Du kan maximera räckvidden genom att köra jämnt och försiktigt, undvika snabba accelerationer och bromsningar, samt att använda förvärmning/förkylning av kupén när bilen är ansluten till laddningen.

Räckvidd är det uppskattade avstånd som en elbil kan köra på en laddning.

WLTP, som står för Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, är en EU-standard som mäter bilars förbrukning och räckvidd, vilket underlättar jämförelse mellan modeller. WLTP-testet utförs i laboratorium på en chassidynamometer för att efterlikna verklig körning. Det simulerar olika körförhållanden över 30 minuter och 23,25 km, med en genomsnittlig hastighet på 46,5 km/h och en topphastighet på 131 km/h. Testet inkluderar 52% stadskörning och 48% landsväg, med en omgivningstemperatur på 23°C.