Laga mat ute - en miniguide till uteköket

Page author

av Hertz - 04 October 2022

Att laga mat ute - en miniguide till uteköket

Av Therese Elgquist @plantbasedbythess

Att laga mat utomhus behöver inte vara mycket svårare än att laga mat inomhus. Med rätt prylar och lite planering kan du laga riktigt god mat vart än du befinner dig - kryddad med ljummen havsbris, doft av granskog eller frisk fjälluft.

 

Att det mesta smakar extra gott avnjutandes utomhus är vi nog många som kan skriva under på, till och med den mest enkla smörgås blir något extra ackompanjerad av ljudet av skogen och mjuk mossa under handflatan. Ibland är picknick med förberedd mat allt som behövs, andra gånger vill du kanske laga maten på plats. För att underlätta för dig under de där stunderna har jag här satt ihop en liten guide för matlagning utomhus; val av kök, förberedelser, vilka prylar du behöver och vilka typer av rätter som lämnar sig extra väl.

 

Välj ditt kök

Utekök

Oavsett om du ska ut på lång vandring under flera dagar, har picknick på stranden eller ska samla ett större gäng för middag runt en eldstad finns det ett utekök och tillagningssätt som passar dig.

Du kan både koka, steka och grilla utomhus.

 

Gasolkök

Det finns både mindre och större friluftskök, med flera olika tillbehör, som alla går på gasol. Allt ifrån det allra enklaste så kallade toppmonterade köken där du fäster en brännare direkt ovanpå gasolbehållaren (toppen när lättvikt prioriteras, exempelvis vid längre vandringar), till de lite större köken där du har en fristående brännare där du placerar dina kok- och stekkärl - perfekt när du vill ha ett mer komplett kök.

Beroende på när under året du beger dig ut finns det olika typer av gas. Är du ute vid kalla temperaturer finns det så kallad vintergas att använda som håller bättre. Spara energi

 

Öppen eld

Öppen eld skiljer sig egentligen inte så mycket från gasol rent tillagningsmässigt, förutom att det även öppnar för möjligheten att grilla. Du kan både steka och koka direkt över elden, allra smidigast är det om du har något form av galler, men det går även att ställa stekpannor och grytor direkt på glöden om de tål så hög värme.

På flera grillplatser och i anslutning till vindskydd runt om i landet finns det ved att använda om du ska elda. Kom ihåg att dubbelkolla att det är tillåtet att elda där du befinner dig innan du gör upp eld.

 

Måste-ha-prylar

Kniv i stubbe

Lite ved och en pinne att trä grillkorv på är i praktiken allt som behövs för att laga mat ute. Men ett snäpp upp, med hjälp av  prylarna nedan, har du mängder med möjligheter. Se detta som en checklista när du ger dig ut!

 

Gas eller ved

Vårt hjälpmedel för tillagning med andra ord. Med gas är du mer flexibel och kan laga mat varsom helst. Dessutom väger varken gas eller tillbehör speciellt mycket. Kör du på ved och öppen eld så kom ihåg att plocka med Morakniv eller motsvarande för att kunna tälja flisor av veden så att du får igång din eld. Glöm inte tändstickor / tändare / tändstål. Kör du över öppen eld - glöm inte grytlapp eller liknande - allt som stått rakt över elden blir mycket varmt.

 

Kokkärl och / eller stekkärl

Om vi utgår ifrån att du vill ha en allroundkök för kortare vandringar och dagsutflykter är ett bra startkit 1-2 kokkärl och 1 stekkärl. Lagar du mat över öppen eld vill du ha en stekpanna eller stekhäll (de finns sådana med ben som du enkelt ställer upp ovanför elden), och kanske en gryta beroende på vad du vill tillaga.

 

Kniv

Kör på antingen en bra all aroundkniv som både kan tälja loss flisor från vedträn (som du tillsammans med näver använder för att få igång elden om du kör på öppen eld) och hacka eller skära grönsaker.

 

Skärbräda

En liten variant räcker. Det finns tunna och lätta specifikt lämpade för uteköket, men du har säkert någon liten där hemma också som kan följa med.

 

Småburkar

Här tänker jag inte på burkarna i sig, utan snarare innehållet  att hälla upp salt / kryddor och olja eller smör i mindre burkar för att föredra.

 

Träredskap

En liten slev eller sked att röra runt i kok och stek med.

 

Påse till skräp

VIKTIG grej!

 

Innan du ger dig ut

När du nu har kök och andra prylar redo är det dags att packa ner det som faktiskt ska ätas. Ett tips är att förbereda en del av matlagningen hemma innan du beger dig ut. Ska du ut på långväga vandring kan torkning av grönsaker - eller till och med hela rätter - vara en god idé för att slippa bära onödig vikt. Är du ute på en dagshajk - eller på utflykt med bilen - kan du hoppa över det steget. Då kan det räcka med att exempelvis hacka upp grönsaker, kanske blanda ihop en dressing eller kryddmix och gärna mäta upp eventuella sädeslag, linser (till exempelvis en linsgryta) eller annat som du planerar att tillaga för att underlätta på plats - och minska onödig vikt i väskan.

 

Smart utemat

Pannkakor

Det allra mesta går att laga ute, även om färre ingredienser och moment är att föredra. Här kan du hitta enkla och goda recept, perfekta för att lagas utomhus.

 

Grytor

Enkla att svänga ihop eftersom allt tillagas i samma kärl, och lätta att variera. Lite stekt lök och vitlök tillsammans med tomatkross som bas tillsammans med röda linser eller likärtor, och gärna ett par olika hackade grönsaker och någon kryddblandning öppnar upp för en rad möjligheter - eftersom det går att variera i alla oändlighet. Ät som den är eller tillsammans med kokt ris, quinoa eller mathavre. Extra gott under årets kallare månader eftersom det också värmer upp när det kanske är kyligt ute.

 

Wraps

Plocka med ett gott bröd och fyll med hummus (som du mixat hemma) råstekt potatis, och en hackad pesto (tänk dig som en klassisk pesto, men hackad istället för mixad). Här behöver du inte ens bestick och tallrikar - bara att fylla bröden direkt från stekpannan, rulla ihop och hugga in.

 

Pannkakor

Lite samma koncept som för wrapsen - här med en pannkaka som bas istället, som är extra gott att steka ute. Vispa ihop smeten hemma, fyll en flaska och klicka enkelt ut smet direkt i en het stekpanna. Fyll med söta eller salta tillbehör, och rulla ihop á la fransk galette.

 

Pasta

Även inomhus är pasta en rätt som med små medel kan bli riktig gott - och går snabbt att svänga ihop. Spana in receptet på Gremolatapasta med stekta kantareller här.