Bli en ekoturist
i höst

Hem / Upplev med Hertz / Bli en ekoturist i höst

Trist ekoturist? Absolut inte! Förutom att din resa bidrar till mindre negativ miljöpåverkan och fler lokala jobbtillfällen, får du ta del av häftiga naturupplevelser både i Sverige och utomlands.

Ekoturism i Sverige

Bakom kvalitetsmärkningen Naturens bästa står Ekoturismföreningen och VisitSweden. De samlar landets finaste naturresor från de främsta arrangörerna av ekoturism i Sverige. Vi har valt ut några av höstens guldkorn.

Forskajak i Årefjällen

Är eskimålroll med på din ”bucket list”? Inga problem, i höst kan du lära dig grunderna i forspaddling på Årefjällens fina åar och älvar. Här finns alla svårighetsgrader – från breda älvar med surfvågor till smala forsar med vattenfall.

Läs mer

Ostronprovning

Helgpaddling i Fjällbacka skärgård

I Bohuslän finns femton gånger så mycket marint liv som i Östersjön. Tillsammans med en guide upplever du två dygn skärgården utanför Fjällbacka. Förutom vidunderlig natur bjuder arkipelagen på en spännande historia med handelshus och gamla lönnkrogar som du kan se spår av än idag.

Läs mer

Ostronprovning i Grebbestad

Ostronen från Grebbestad i Bohuslän är världsberömda för sin kvalitet. Häng med på en skärgårdstur med efterföljande ostronprovning, där du lär dig mer om Ostrea edulis och framför allt får kläm på den rätta tekniken för att öppna skalen. När ska du åka? Säsongen pågår från september till juni. Och när är ostronen bäst? Därom tvistar de lärde. Vissa föredrar höstens eller senvårens mineralsmak, medan andra slår ett slag för de söta ostronen som fiskas under tidig vår.

Läs mer

Vargsafari i Bergslagen

Lär dig hitta spåren och följa vargens väg genom Bergslagen tillsammans med vargexperter från Scandinavian Wolf Project. Du kanske inte får se en varg på nära håll, men chansen är stor att du hör dem yla när du övernattar mitt i vargreviret. Om du vågar?

Läs mer

Vargsafari

Fågelskådning på Stora Karlsö

Till Stora Karlsö tar du dig från Klintehamn, strax söder om Visby. Ön, som blev naturskyddad redan 1889, bjuder på ett rikt fågel- och växtliv – drygt 250 fågelarter har skådats här. I besöket ingår en guidad tur som tar dig runt öns sevärdheter. Missa inte ett besök på restaurangen.

Läs mer

Ekoturism utomlands

Även om det så klart är bäst för miljön att turista på hemmaplan, så går det faktiskt att välja resmål som bidrar till en positiv utveckling av miljön och mänskliga rättigheter i andra länder. Varje år publicerar organisationen The Ethical Traveler en lista på tio länder som de anser är de mest etiska resmålen. I år rekommenderas semesterfirande i Belize, Cabo Verde, Costa Rica, Dominica, Mongoliet, Palau, Tonga, Uruguay och Vanuatu.

Genom att uppmuntra resande till länderna på listan kan turismen faktiskt bidra till en positiv förändring i världen, menar The Ethical Traveler. Listan baseras på data från bland annat UNICEF och Världsbanken och premierar länder som har gjort ett bra jobb avseende miljöskydd, mänskliga rättigheter, social omsorg och djurens rättigheter. Andra viktiga parametrar är oförstörd natur, goda möjligheter till utomhusaktiviteter och att samverka med lokalbefolkningen och landets kultur.

Utsikt från rum i Costa Rica

Mer info

Ekoturismföreningen

http://www.ekoturism.org/

The Ethical Traveler

http://www.ekoturism.org/