Hem > Upplev med Hertz > Att resa i bil med hunden

Att resa i bil med hunden

Att resa i bil med hunden
  • 2016-06-10
  • Hund i hyrbil, Resa med hund, Hund

Ska du resa på bilsemester eller kanske hämta hem din valp? När du reser med hund i bil finns det några saker att tänka lite extra på. Här får du några tips.

Vad säger lagen?

När du reser med en hund i bilen finns det en rad saker du måste tänka på. Först och främst måste du garantera att hunden är ordentligt säkrad för din, dina medresenärers och hundens säkerhet vid exempelvis en kraftig inbromsning. Du kan exempelvis använda en transportbur eller ett säkerhetsbälte speciellt anpassat för hundar. Dessa finns att köpa på välsorterade djuraffärer.

Risk för böter

Att hunden är ordentligt säkrad och utom risk för att skada sig själv eller andra passagerare är något det svenska rättssystemet tar allt hårdare på. Det är därför också allt fler som bötfälls. Du kan riskera böter på cirka 1 500 kronor om du stoppas av polis med en hund lös i bilen.

Husse i bil med hund

Hund i varm bil

Det är självklart också viktigt att tänka på hundens upplevelse och välmående i bilen. Det är lätt att glömma att hundar inte har samma förmåga att reglera värme som människor. De svettas inte på samma sätt som vi och blir därför lätt väldigt varma. Tänk på att placera hunden så att den får skugga och bra ventilation.

Checklista från Jordbruksverket:*

  • Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och högst tre timmar enligt huvudregeln.
  • Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.
  • Under transporten ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.
  • En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar.
  • En dräktig tik får inte transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tiken får inte transporteras tidigare än en vecka efter valpningen. Det finns undantag från dessa två regler för sällskapshundar som transporteras i personbil och kortare sträcka än 50 kilometer.
  • En hundvalp måste vara minst en vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera den.

Källor:

*http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/transporterahundar.4.207049b811dd8a513dc80001498.html

Boka din hyrbil nu