Laga mat på bilsemestern

Laga mat
på bilsemestern

Hem / Upplev med Hertz / Laga mat på bilsemestern

Att välja bilen till semestern istället för flyg eller tåg har många fördelar. Du kan välja dina egna stopp längs vägen och är oberoende av tidtabeller. Det smidigaste är kanske inte alltid att stanna vid ett gatukök eller att göra mackor på en rastplats när magen börjar kurra. Därför tipsar vi om några enkla men goda rätter att laga, oavsett destination och väder, då du är på bilsemester.

Vårt tips är att ha med sig ett stormkök eller någon form av kokplatta för en längre bilresa. Praktiskt och den skapar oändliga möjligheter för dig när det kommer till frukost, lunch, middag och mellis!

Krämig Energigröt

Krämig Energigröt

Att börja dagen med ett ordentligt mål är självklart. Särskilt om du är mitt uppe i en lång körning och behöver all energi du kan få. Denna enkla gröt kommer hålla dig mätt ända fram till lunch och kräver inte mer ingredienser än vad som ryms i ryggsäcken!

För två personer kokar du upp 3 dl havregryn och 5 dl havremjölk. Blanda i en nypa salt och ½-1 msk honung. Därefter låter du den stå på värmen tills den fått en fin krämig konsistens. Lägg upp i kåsa eller på en tallrik och toppa med lite müsli och en skivad banan!

Fylld Ciabatta

Fylld Ciabatta

Kurrar magen lite extra? Kanske efter en lång dags körning och upptäckande längs vägen. För en ordentlig lunch eller middag är dessa fyllda ciabattas perfekta! Börja med att gröpa ur brödet för att lättare få plats med all fyllning. För ett portion blandar du två ägg med 2 msk vatten, salt och peppar i en stekpanna och låter det tillagas under omrörning. Rör i en näve riven ost. Nästa steg är att steka hackad paprika och champinjoner (eller någon annan god grönsak, låt kreativiteten flöda). När allt är tillagat fyller du brödet med äggröran, grönsakerna och svampen och toppar med lite extra ost. Färdigt! Den perfekta måltiden för en upptäckare och äventyrare. Denna går också att variera i det oändliga så det kan passa alla smaker och önskemål. Varför inte keso istället för riven ost, eller byta ut paprikan mot soltorkade tomater och basilika?

Mexikanska Campingpaprikor

Om du är en fantast av tacokryddor och bönor är detta rätten för dig! Enkel att svänga ihop, till och med förbereda, och tillaga. Koka upp önskad mängd ris och skär medans du väntar upp paprikorna; öppna upp runt stjälken och gröp ur så de fungerar som skålar med lock. Hacka en halv lök och stek i smör eller olivolja tills den fått en gyllene färg. Blanda krossade tomater, hackad stekt lök, en burk bönor och en påse tacokryddor i det färdiga riset. Fyll paprikorna med lager av riset varvat med riven ost. Sätt på “locket” och linda in varje enskild paprika i folie. Därefter är det bara att placera dem i antingen glöden i elden, eller ugnen, för sista tillagningen, i ca 10-15 minuter. Lyft försiktigt på locket när du ska kolla på dem, osten ska vara smält och skinnet på paprikan ska ha börjat lossna.

Mexikanska Campingpaprikor

Tips på att ta med för matlagning under en längre bilsemester eller roadtrip:

  • Stormkök
  • Tändstickor och tändare
  • Miljövänligt diskmedel + disksvamp
  • Plastpåsar eller plastlådor
  • Påsklämmor
  • Träslev
  • Små kryddburkar (finns i alla friluftsaffärer)
  • Liten flaska olivolja (detta är praktiskt då oljan, till skillnad från smör, inte behöver hållas kyld)