Norrsken i Abisko

Upplev världsberömda
norrskenen i Abisko

Hem / Upplev med Hertz / Upplev världsberömda norrskenen i Abisko

Du kanske också vill läsa

- Bila till Nordens skönaste platser

Abisko är utnämnt av bl.a. Lonely Planet som en av världens bästa platser att uppleva det kända norrskenet på. Vi berättar om hur du bäst avnjuter detta färgsprakande fyrverkeri ute i naturen, både i Abisko och resten av Norrland.

Det finns få fenomen som är så storslagna och får en att känna sig så liten som norrskenet. Det blå gröna ljuset kan för stunden uppfattas som dansande draperier, en vacker syn som är mycket ovanlig söderut. Förr hade man olika teorier om vad dessa magiska ljus berodde på, med mycket vidskeplighet och fantasi var det många som ansåg förklaringen vara övernaturliga krafter och gudar. Idag vet vi att det beror på laddade partiklar från rymden som träffar atmosfären i närheten av den magnetiska polen.

Norrsken, Aurora Borealis, syns som bäst en klar natt norr om polcirkeln. Här i Lofoten, Norge.

För att se norrskenet är det några faktorer som måste spela ihop. Klar luft och molnfri himmel är ett måste. Ju mörkare din omgivning är, desto starkare kommer du uppleva norrskenen som. Ett tips är därför att ta sig bort från gatlyktor och andra störande ljuskällor. Låt ögonen vänja sig och snart kommer du se stjärnorna tydligare än någonsin förr och uppleva färgerna i norrskenet som skarpa och nyanserade.

Vill du ha en guidad tur finns Abisko Aurora Sky station. En plats som 2015 utsågs av Lonely Planet till världens bästa plats att uppleva norrskenet från. Här kan du boka in en “Night Visit” där du åker upp till stationen med en stolslift och blir försedd med varma kängor och overall. Här går det även att boka en fyrarätters middag som avnjuts innan nattens guidade tur tar fart. Läs mer!

Att tänka på:

Ha varma kläder! Om du inte tar en av turerna på Sky Station är det viktigt att vara väl förberedd för den kalla natten. Sannolikheten för norrsken i Abisko är som störst under vinterhalvåret och då du står stilla under en längre tid är det viktigt att vara varmt klädd. Att ha på sig ett underställ i ull, sockor med ordentliga kängor samt varma och täckande ytterplagg är en bra grund. Ett renskinn att sitta på är starkt rekommenderat och glöm inte termosen med varm choklad!