Hem > Upplev med Hertz > Planera din festivalsommar

Populära festivaler i Sverige

Festivalsommaren
  • 2016-06-23
  • Festival, Festivalsommar, Resmål

Giganterna

Sweden Rock, 8-11 juni, Sölvesborg

I blekingska Norje är gemytet minst lika viktigt som musiken. Därför bjuder också Sweden Rock på både en grym mix av klassisk rock, hårdrock, blues, metall – och prima service när det gäller mat och faciliteter. Den typiske besökaren är något äldre än festivalgenomsnittet, men här syns alla åldrar, från barn till pensionärer. Passa på att hyra bil och slipp kånkandet av packningen på tåget med alla andra.

Några av årets artister: Queen, Twisted Sister, Lita Ford och Anthrax.

Sweden Rock

Summerburst, 10-11 juni, Stockholm

Ett mecka för elektromusikfansen. Denna publiksuccé finns nu både i en Göteborgs- och Stockholmsupplaga. I Stockholm huserar man sedan 2015 på Gärdet. För den som inte får nog av Summerburst finns numera också en radiokanal.

Några av årets artister: Icona Pop, Alesso, Armin Van Buuren och Nervo.

Summerburst


Bråvalla Festival, 30 juni - 2 juli, Norrköping

Utmanaren som på bara tre år har blivit en av Sveriges största festivaler. Spelplatsen är det som tidigare var Bråvalla flygflottilj. Artistuppbådet är brett med många olika genrer representerade. På Bråvalla finns med andra ord något för alla. Att ta bilen till Norrköping blir enkelt då du både kan hämta och lämna hyrbil i Norrköping.

Några av årets artister: Rammstein, Lukas Graham, Angel Haze och Veronica Maggio.

Bråvalla

Way Out West, 11-13 augusti, Göteborg

Den internationellt prisbelönade och omåttligt populära festivalen Way out West är i år tillbaka för tionde gången. Här kombineras konserter med världsartister på festivalområdet i Slottskogen med spelningar på mindre scener och klubbar runtom i stan. Programmet brukar också breddas med annan form av kultur, exempelvis film, poesi och konst. Sedan 2012 serveras endast vegetarisk mat på området och förra året blev festivalen också mjölkfri.

Några av årets artister: Seinabo Sey, The Avalanches, P J Harvey och Massive Attack.


Klassikerna

Emmabodafestivalen, 25-20 juli, Emmaboda

En ideell indiemusikfestival mitt i de småländska skogarna. Under premiäråret 1988 pågick festivalen under en dag och bandet Soul Patrol var de enda som stod på scen. Numera är Emmabodafestivalen en femdagarsaktivitet och i år bjuds det på en line up med över 70 artister på tre scener. Emmabodafestivalen inleds med en tvådagars förfest och på den officiella hemsidan finns en samåkningstjänst men det går lika bra att ta hyrbil till Emmaboda då Hertz har uthyrningskontor där.

Några av årets artister: Elliphant, Mapei, Bob Hund och Dr Alban.

Emmabodafestivalen

Peace & Love, 8-9 juli, Borlänge

Från att ha blivit en jättefestival är Borlängfestivalen Peace & Love sedan 2014 tillbaka i en mindre kostym, men med fortsatt toppklass på de medverkande artisterna. Festivalen var tidigt ute med en tydlig värdegrund för rättvisa, fred, kärlek och miljö. Om du vill skippa tåget med alla andra har Hertz miljöbilar för uthyrning.

Några av årets artister: Markus Krunegård, Ane Brun, Graveyard och Titiyo.

Peace and Love

VisFestivalen i Västervik, 14-16 juli

I Stegeholms slottsruin med anor från 1360-talet samlas varje år Sveriges främsta inom modern och klassisk visa. I år är det femtioårsjubileum för VisFestivalen, som är starkt förknippad med legenderna Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk. Här delas också Fred Åkerström-stipendiet ut varje år sedan 1987. Påbörja resan med musik i en hyrbil som du kan lämna i Västervik.

Några av årets artister: Bo Kaspers Orkester, Lisa Miskovsky, Nino Ramsby och Cajsa-Stina Åkerström.

VisFestivalen

Storsjöyran, 29-30 juli, Östersund

När Storsjöyran startade för över trettio år sedan var det den första svenska festivalen med scener och restauranger som byggdes upp mitt i stadskärnan. Idag finns det många stadsfestivaler runt om i landet, men Storsjöyran har utvecklats till en av Skandinaviens största musikfestivaler. Under ”Yranveckan” uppträder varje år cirka 70 artister på åtta scener.

Några av årets artister: Lars Winnerbäck, Sabina Ddumba, Otto Knows och Amanda Bergman.

Storsjöyran

Uppstickarna

Öland Roots, 7-9 juli, Stora Frö

En av Sveriges största reggae-festivaler hittar man på Öland. Öland Roots, som kallar sig för ”Sveriges mysigaste festival”, är en riktig sommarfavorit. Inte minst på grund av det svårslagna läget vid havet på södra delen av ön. Varför inte ta sig över bron i en hyrbil från Kalmar? Festivalen, som i år arrangeras för trettonde gången, har ett uttalat socialt patos med kärlek, solidaritet och medvetenhet som slagord. Stort utbud av vegetarisk mat med inspiration från hela världen.

Några av årets artister: Morgan Heritage, Promoe, Chroixx och Cleo.

Öland Roots

Dansbandsveckan, 17-23 juli, Malung

För Sveriges dansfrälsta är det jul i juli. Och den firas i Malung. Då är det nämligen dags för den trettionde upplagan av Dansbandsveckan. Och populärt är det. Under förra årets Dansbandsvecka tog sig drygt 48 000 en svängom på de sex dansbanorna. Under veckan spelar 82 dansband allt från populär modern dansmusik till gammeldans. Sveriges i särklass husvagnstätaste festival – varje år checkar cirka 3 000 ekipage in. Varför inte samåka till festivalen i en hyrbil?

Några av årets artister: Arvingarna, Gunhild Carling Family, Black Jack och Wizex.

Dansbandsveckan