Bilsemester längs
småvägar i Provence

Hem / Upplev med Hertz / Bilsemester längs småvägar i Provence

Frankrike är ett perfekt resmål för en bilsemester. Landet bjuder på stor variation med klassiska badorter, böljande landskap, charmiga byar och citypuls.

Vi tipsar om en härlig roadtrip längs småvägar i Provence, från Cotignac till Menton. Förslagsvis lägger du tre dygn på resan. Då har du gott om tid för avstickare till mysiga byar och svalkande bad.

Cotignac

Starta i Cotignac – en typisk Provence-by med hög mysfaktor. Se till att pricka in ditt besök en tisdag. Då förvandlas hela stadskärnan till en fantastisk bakluckeloppis.

Salernes

Vid foten av ruinerna av ett slott från 1200-talet ligger Salernes, som är vårt nästa stopp. Byn är känd för sin keramik, i synnerhet sina ”tomettes” – rött hexagonalt kakel – som är väldigt typiskt för regionen och känt över hela världen.

Moustiers-Sainte-Marie

Aups

Vi kör vidare till bergsstaden Aups. Här finns gott om mysiga gränder, restauranger och butiker. Förutom gastronomin och den vackra naturen erbjuder Aups ett brett utbud av gallerier, där lokala konstnärer och hantverkare ställer ut sina alster.

Bauduen och Sainte Croix-du-Verdon

Fortsätt till Bauduen, som är porten till det låga alpområdet. Staden ligger vackert vid Lac de Sainte-Croix, en stor konstgjord sjö. Kör vidare runt sjön till Sainte-Croix-du-Verdon. Här kan du ägna dagen åt strandliv och bad i det turkosa vattnet. Det finns också ett brett utbud av aktiviteter. Allt från trampbåt och vandring till forsränning och bungyjump.

Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie sägs vara en av Frankrikes vackraste byar – och vi är verkligen beredda att hålla med. Inramningen med små vattenfall och medeltida hus är makalös. Här finns också gott om butiker som säljer fajanskeramik. Missa inte heller en tur längs Gorges du Verdon, Europas Grand Canyon. Stanna till och insup den mäktiga naturupplevelsen.

Castellane

Vidare till alpbyn Castellane. En liten varning till åksjuka passagerare – här går färden på kringelikrokvägar. I Castellane är det fokus på sport av alla de sorter: i vattnet, i luften eller i bergen. Från Castellane kör du vidare på ”Route Napoleon” – vägen Napoleon åkte när han skulle ta sig tillbaka till Paris efter exilen på ön Elba.

Grasse

Från ”Route Napoleon” kör du in till Grasse, som har en fantastisk utsikt över Franska Rivierans kust och Medelhavet. Staden var på 1800-talet ett vattenhål för Europas kungligheter och bjuder än idag på en charmig atmosfär med mysiga butiker och restauranger. Grass är sedan århundraden också parfymens huvudstad. De flesta stora parfymföretagen finns här och du kan till och med tillverka din egen parfym på flera ställen. Det finns också många fina golfbanor i närområdet.

Saint-Paul de Vence

Vidare till Saint-Paul de Vence – Frankrikes mest kända konstnärsby. ”Chapelle du rosaire” i Vence har exempelvis inretts av Matisse, och många andra kända konstnärer har tillbringat tid i byn. Missa inte konstmuseet Fondation Maeght, med verk av bland annat Chagall, Miró och Braque. Saint-Paul de Vence ligger bara två mil väster om Nice, om storstadspulsen lockar. Annars kör du vidare mot Menton, som är resans slutdestination.

Menton

Menton

Möjligen något förbisedd, men Menton är en genuin badort vackert belägen mellan Monaco och den italienska gränsen. Det varma klimatet med milda vintrar möjliggör odling av tropiska frukter och överallt växer apelsin, kvitten och citron. Det är just citroner man starkast förknippar med Menton. Varje år arrangeras ”Fète du Citron”, citronfestivalen. Ett riktigt dragplåster med cirka 200 000 besökare.

Tips för en lyckad bilsemester i Frankrike

  • Vill du ha tips på lokala restauranger är Tripadvisor ett bra verktyg. Sikta in dig på restauranger med 4-5 pluppar – inte lägre.
  • När det gäller maten, så får du det du betalar för. Spendera några euro extra – du kommer inte att bli besviken. Undvik stora torg och plaststolar!
  • Våga prova nya maträtter. Och välj hellre en bra huvudrätt än en trerätters som vid en första anblick verkar prisvärd.
  • Vill du uppleva nya saker, gör ett besök på ”Office du Tourisme”. Turismkontoren finns i nästa alla städer och här får du bra information som sparar mycket tid.
  • Att lära in några franska fraser kan vara till stor hjälp.