Resa till Italien

Resa till
Italien

Hem / Upplev med Hertz / Resa till Italien

Italien är ett av världens mest upplevelserika länder. Här finns historia, kultur, mat och sevärdheter. Anledningarna att besöka denna romantiska medelhavspärla är många. Det klarblå havsvattnet i Ligurien, de gröna olivlundarna i Toscana och alptopparna längst i norr. Här kommer lite tips och inspiration till dig som funderar på en resa till Italien.

Maten

Italiensk mat

Buffelmozzarella och basilika, risotto, pasta frutti di mare, gnocchi med salvia och ricotta. Italien är det självklara valet för finsmakaren då landet besitter ett av världens bästa kök. I allmänhet så hittar du mer husmanskost med inälvsmat i norra Italien och fisk och skaldjur längs kusterna. Till skillnad från i Sverige så delar italienarna in menyn i fyra delar: antipasti, primi, secondi och dolci. Först en aptitretare med mindre plockrätter, efter detta kommer kolhydrater så som pasta och risotto för att följas av protein – kött, fågel eller fisk – och till sist blir det efterrätt.

Ja, men kaffet då?

Gott kaffe behöver du aldrig leta länge efter i Italien. Men ska du dricka det som italienarna själva gör så får du skippa kaffe med mjölk efter lunch. Latte och cappuccino hör till frukosten. Men en god kopp espresso funkar alltid. Bli inte fundersam när det är dags för efterrätt och kaffet inte kommer – i Italien serveras kaffet först efter måltiderna är uppätna eftersom det hjälper till med matsmältningen.

Italiensk mat

När ska du resa?

Den kanske klurigaste frågan. Det beror helt på vad du har för syfte med din resa. För solsemester på stranden är det juli och augusti som toppar, även om du kan njuta av havet både tidigare och senare under året.

Är du intresserad av en weekend i någon av städerna eller vill unna dig en yogaretreat på en vingård så rekommenderar vi verkligen höst- och vårmånaderna. Då är det dessutom i regel både färre turister och billigare. Räds dock inte att ge dig på en badsemester under höstlovet. Titta då närmre på exempelvis Sicilien som fortfarande kan hålla temperaturer på upp till 25 grader i oktober.

Lockar skidbackarna så är de Italienska alperna något för dig. I gränslandet mot Schweiz och Österrike ligger regionerna Trentino och Lombardiet, som båda har ett dussintal beryktade skidorter av högsta klass.

Hamn i Portofino

Topp 5 resmål

Italiensk gelato

Portofino
Den lilla hamnstaden Portofino i Ligurien anses vara en av Medelhavets absolut vackraste städer. De färggranna husen klättrar längs väggarna runt den gamla hamnen, omgivna av det turkosa havsvattnet.

Amalfikusten
Amalfikusten omnämns ofta som en av världens vackraste platser. Men charmen lockar många och vi uppmuntrar dig verkligen att våga leta dig till områdets småbyar som kanske inte är fullt lika välbesökta och exploaterade som exempelvis Positano.

Cinque terre
Cinque terre är delvis namnet på den tolv mil långa kustremsan på den Italienska västkusten. Men det är också samlingsnamn för de fem byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. Här finns en sträcka med vandringsleder som alla bjuder på häpnadsväckande utsikt över havet, härliga små samhällen och god mat.

Cinqueterre


Milano

Milano
Milano är så mycket mer än mode. Här finns den italienska känslan fångad i en putsad storstadvariant. Breda gator och lyxiga affärer varvas med fånigt vackra smågator och storslagna monument. Här finns allt från härliga nattklubbar till god mat och bra shopping.

Lago di Como
Comosjön eller Lago di Como hamnar ibland i skuggan av sin syster Garda. Men låt dig inte luras, sjön är ständigt välbesökt av både turister och lokalbefolkning. Comosjöns storslagna skönhet har lockat till sig både celebriteter och Hollywoodkändisar. Det är ett måste att åka hit om du har vägarna förbi och ta dig gärna tid att resa runt mellan de små städerna runt sjön.