Roadtrip genom Vestlandet i Norge

Roadtrip genom
Vestlandet i Norge

Hem / Upplev med Hertz / Roadtrip genom Vestlandet i Norge

Funderar du på roadtrip med tält genom Norges fjordland? Här kommer några restips från kollegorna på Hertz Norge.

Mot Strandavatnet

Från din startpunkt i Sverige kör du mot Oslo. Efter Oslofjordtunneln (lägg i låg växel!) viker du av mot de mindre vägarna, rv7 och sedan rv50. Någonstans i slutet av rv7 kommer du som aldrig varit i Norge börja beundra omgivningarna. Håll i dig, det blir bara bättre!

Efter att åkt i närmare elva timmar och kroppen är lagom mör så slår ni upp ert läger intill sjön Strandavatnet längs rv50. Nu vågar vi lova att det sitter fint med lite mat för att sen somna till ljudet av de frigående fårens bjällror.

En reflektion när du ligger i sovsäcken: Nej det är inte en skröna. Det går långsamt i Norge – ha inte bråttom, det blir bara dyra böter och tandagnisslan.

Tälta i naturen

Mot Aurlandsvangen och Aurlandsfjellet

Ni fortsätter er färd mot nästa stopp - Aurlandsvangen.

Bilväg i Norge

Nu börjar en körsträcka där ni antagligen hör er själva göra märkliga ljud varje gång ni kommer runt ett nytt krön. ”Woaah”, ”ohhh”, ”aah”. Ni följer de mindre vägarna över Hardangervidda för att till sist komma fram till Aurlandsvangen från bergen med 1 000 meter över havet. Ni slingrar er längs ner längs vägen med en fantastisk utsikt över fjorden.

Aurlandsvangen ligger bara några kilometer ifrån byn Flåm, där du kan ta den guidade tågturen Flåmsbanen som går längs Nærøyfjorden.

På väg vidare upp på Aurlandsfjellet är det viktigt att ni inte väljer den stora E16 utan kör vidare upp på Aurlandsfjellet på Bjrøgavegen. Här stannar ni vid utkiksplatsen Stegastein där ni inte är ensamma. Busslaster med turister ger en fin kontrast till känslan av ensamhet ni istället möts av när ni kommer upp på fjället, där temperaturen sjunker och det är ett häpnadsväckande månlandskap.

«Utrolig morsom vei (og litt skummel☺).»

Vidare mot Jotunheimen/Breheimen

Jotunheimen

Vägen övergår och blir sedan till fylkesvein 243 och du hamnar så småningom i Lærdal. Kör vidare mot väg 5 och ta färjan över fjorden. När ni kommer till Sognadalsfjøra tar ni av på riksvei 55 upp mellan nationalparkerna Jotunheimen och Breheimen. Slingrande vägar upp mot bergen och Sagan om Ringen-vibben är snart total. Här finns bland annat Galdøpiggen, Nordeuropas högsta berg. De här vyerna skojar en inte bort, utan ta er tid här i krokarna. Tälta era nätter, vandra er vandringar, grilla era korvar.

Till sist: Geiranger

Geiranger

När ni tröttnat på pompösa bergstoppar och turkosa strömmar är det hög tid för ytterligare en fjord. Så ni kör vidare på riksvei 55 tills ni kommer till Fossbergom, där ni tar riksvei 15 och därefter mot riksvei 63 och börjar köra upp mot Geiranger. Geirangerfjorden är tillsammans med Nærøyfjorden ett världsarv och kan väl ses som ett måste när ni befinner er i Vestlandet.

Efter ett antal dagar på slingriga vägar kan ni nu välja att köra riksvei 15 tillbaka till E6 för att börja färden tillbaka till Sverige.

Har ni sug efter mer?

Efter Geiranger kan ni då istället välja mellan att ta Hellesyltbåten (själva båtturen är fantastisk, men det ska tilläggas att bilvägen är lite trist) till Bergen eller köra Trollstigen mot Åndalsnes och sen vidare mot den pittoreska hamnstaden Ålesund.

Får

Några tips:

1. Kör inte för långa sträckor varje dag – du riskerar att missa fantastiska platser.

2. Ta ut kontanter till mindre vägtullar och färjor – det händer att de svenska betalkorten strular även fast vi bara är i grannlandet.

3. Sök på ’turistvägar Norge’ och planera din rutt efter dessa så kommer du vara garanterad fantastiska vyer längs vägar med väl anlagda utkiksplatser smyckade med smakfull design och arkitektur.

4. Se upp för fåren. De är gulliga men de är också ö v e r a l l t !

Resa med hund i bil till och i Norge

Det är inga problem att resa med din hund från Sverige in i Norge. Det finns två väsentliga saker som måste ordnas. Delvis ett djurpass men sen också en specifik avmaskning mot dvärgbandmask, som ges av veterinär.

Det finns fina möjligheter att ta med hund i hyrbilen både Sverige och i Norge. I Sverige gäller detta i de avsedda hundbilarna som du bokar per telefon på 0771-211 212. I Norge kan du ta med hunden om du följer vissa regler som du kan läsa om här. Uppge alltid att du ska ha med dig hund i bilen, antingen genom att ringa bokningscentralen eller direkt till uthyrande kontor.

Hund hoppar