Vårsemester i
mångsidiga Schweiz

Hem / Upplev med Hertz / Vårsemester i mångsidiga Schweiz

Du kanske också vill läsa

- Bila i Europa

- Resa till Danmark

De flesta förknippar nog Schweiz främst med vintersemester och skidåkning. Men en resa till det vackra alplandet bjuder på mycket mer variation än så, så missa inte ett besök under vår eller sommar.

I bergskedjorna, med höga toppar, grönskande dalgångar och kristallklara alpsjöar, finns ett stort nät av vandringsleder. I jordbruks- och skogslandskapen i de centrala delarna av landet hittar du en uppsjö av välbevarade slott och kyrkor från medeltiden. Västra Schweiz, kring Genèvesjön, bär influenser av grannlandet Frankrike – medan de södra delarna, med myllrande uteliv, stränder och palmer, påminner om Italien. Här har vi samlat våra schweizerpärlor.

Weggis

Zermatt

Vid Lucernsjön ligger charmiga Weggis – en av schweizarnas favoritdestinationer när det vankas semester. Staden, kallad ”The Riviera of Central Switzerland”, är känd för sitt tropiska klimat och här frodas både palmer och vinrankor. Njut av utsikten från strandpromenaden och svalka dig med ett dopp i det kristallklara vattnet. Missa inte heller att åka linbanan upp på berget Rigi. Vägen dit bjuder på makalös utsikt och väl uppe på toppen, 1 604 meter över havet, kan du ta dig en bit mat och njuta lite till.

Zermatt

Zermatt

Gillar du vandring och höga höjder ska du bege dig till semesterparadiset Zermatt. Ett mecka för skidfantaster på vintern och för äventyrslystna under sommarhalvåret. Inringat av alptoppar – där Matterhorn är den mest kända – kan du vandra, klättra och cykla. Promenera upp till någon av de många bergsrestaurangerna och njut av schweiziska delikatesser som raclette och Gruyèreost, medan du andas frisk alpluft och njuter av den oslagbara utsikten.

St Moritz

Lockar flärd och lyx tar du smalspårståget Rhätische Bahn, eller Glaciärexpressen, från Zürich till fashionabla St. Moritz. Denna kurort har varit ett vattenhål för de rika och berömda i över hundra år – och dessutom värd för vinter-OS vid två tillfällen (1928 och 1948). Sätt på dig spenderbyxorna och boka bord på någon av stadens stjärnprydda krogar.

Rheinfall

Rheinfall

Är du ute efter en naturupplevelse utöver det vanliga ska du bege dig till Rheinfall, Europas största vattenfall. Nedför fallet forsar floden Rhen med cirka 600 000 liter per sekund. För en upplevelse på riktigt nära håll hoppar du på båten som går ut till en klippa mitt i vattenfallet – kliv av och låt det dånande vattnet omsluta dig. Eller så stannar du kvar på land och tar plats på bryggan som skjuter ut över fallet – en fantastisk upplevelse det också. Närliggande staden Schaffhausen har en charmig äldre stadsdel med flera sevärdheter.

Zürich

Zurich

Om storstadspulsen lockar är landets största stad Zürich, med ett rikt kultur- och nattliv, värt ett besök. Är du shoppingsugen beger du dig till Bahnhofstrasse, mellan tågstationen och Zürichsjön, där du hittar allt från varuhus som Globus och klockbutiker, till exklusiva chokladtillverkare. Niederdorfstrasse ligger i gamla stan. Här trängs mysiga butiker med trevliga restauranger. För den kulturella finns över hundratals gallerier och muséer – många samlade i det gamla Löwenbräubryggeriet i västra delen av staden. Här hittar du också de lite hippare kvarteren med levande klubbkultur och en musikscen med fokus på jazz och rock.