Tips när du reser
med barn i bil

Hem / Upplev med Hertz / Tips när du reser med barn i bil

Tips när du reser med barn i bil

”Hur långt är det kvar?”
”Hur långt är det kvar nu då?”

Förväntansfulla, otåliga, sömniga, tjatiga, glada och ledsna. Det är något visst med att resa med barn. Glassiga kinder på en rastplats är det svårt att få nog av. Det är ju om möjligt ännu viktigare att de små liven sitter säkert när vi reser. Här kommer några tips från vår samarbetspartner Volvia på vad du ska tänka på när du reser med barn i bil.

Det här med bilbarnstol

  • Låt barnen åka bakåtvänt så länge det bara går, minst tills de är 4 år. Då minskar risken för allvarliga skador på huvud och nacke markant.
  • Från nyfödd till dess att barnet är mellan sex och nio månader ska barnet åka bakåtvänd i ett babyskydd. En måttstock för när det är dags att byta är när barnet kan sitta själv utan stöd. Var också uppmärksam på vilken maxvikt som gäller för stolen eller om barnets huvud når över kanten, då är det också dags att byta till nästa stol.
  • Om barnet sitter i en bakåtvänd stol i passagerarsätet fram i bilen måste krockkudden vara avstängd.
  • Enligt lag ska barn under 135 centimeter alltid resa placerad i passande bilbarnstol/bälteskudde.

Bälte för framåtvända

  • Tänk på att bältet alltid ska passera axel, bröstben och lår – inte mage, samt över till andra höften och det ska alltid vara ordentligt sträckt.
  • Ju närmare kroppen bältet kan vara placerat desto bättre. Ta gärna av tjocka jackor eller försök, om det är möjligt, att placera ”nedre delen” av bältet under den typen av kläder.
  • Låt aldrig barnet sätta bältet under armen. Det kan kännas knöligt eller se farligt ut när bältet är placerat nära halsen men det inte farligt.

Montera bakåtvänd barnstol och såhär skyddar bältet bäst – Youtubeklipp från Volvia

Volvia, som försäkrar både nya och äldre Volvobilar, arbetar sedan länge med att öka kunskapen om hur barn åker säkert i bilen. Det gör man t ex genom den årliga Baklängesmarschen. I år gick 47 000 förskolebarn baklänges för sin rätt att sitta bakåtvända i bilen.