Tre smultronställen från Stockholm till Kiruna

Tre smultronställen
från Stockholm till Kiruna

Hem / Upplev med Hertz / Tre smultronställen från Stockholm till Kiruna

Kiruna är en vacker och i våra ögon underskattad stad. Definitivt värd en roadtrip om du är det minsta intresserad av natur eller bara vill lära dig mer om gruvindustrin och norrländsk historia. Ett tips är att efter besöket i staden fortsätta 10 mil till Abisko och uppleva riktig fjällmiljö med vandring och norrskenssafari. Här är några förslag på stopp att göra på vägen.

Hörsångs Camping Höga kusten

Hörsångs Camping Höga kusten

Ett perfekt inledande stopp på resan görs på Hörså camping, bara minuter från Höga Kusten bron och Skulu naturreservat. Bo i tält eller i en av de enkla stugorna med utsikt över en av de vackra havsvikarna och bada på den långgrunda stranden. Varför inte låna en av båtarna och avnjuta frukost i soluppgången ute på vattnet? En bra och lugn plats för såväl barnfamiljen som paret.

Läs mer!

Gammelstads Kyrkstad

Landets bäst bevarade kyrkstad och ett av UNESCO’s världsarv, Gammelstad Kyrkstad, ligger bara ett stenkast från Luleå. Redan för 1000 år sedan började människor bosätta sig här och befolkningen ökade konstant till in på 1600-talet, då man bestämde sig för att flytta samhället till det som idag är Luleå. Gå på guidad tur och upptäck denna historiefyllda by eller utforska på egen hand de små gränderna och husen. Glöm inte att besöka det lokala Visitor Center där du på utställningen kan uppleva historier från 1500-talets Luleå genom bland annat film, text och antikviteter. Läs mer!

Gammelstads Kyrkstad

ICEHOTEL

Ishotellet i Jukkasjärvi

Beläget i Jukkasjärvi, 20 mil norr om polcirkeln, finns det världsberömda Icehotel. Här bor du antingen i ett varmt hotellrum, som på vilket annat hotell som helst, eller så övernattar du i ett av de så kallade “kalla rummen” byggda helt i is från Torne älv. Här får du testa på att sova i minusgradig miljö i sovsäck på renskinn, en perfekt upplevelse värd att testa på minst en gång i livet!

Tack vare en nedkyld byggnad, driven helt av solenergi, kan du nu även bo i de kända isrummen under sommarhalvåret. Varför inte ta en kvällsdrink i isbaren med utsikt över Torne älv eller testa på att skulptera i stora isblock. Här finns även olika aktiviteter och guidade turer året om, allt från hundspann till fisketur och vilmarkssupé.

Läs mer!