Det bästa sättet att uppleva USA

Det bästa sättet
att uppleva USA

Hem / Upplev med Hertz / Det bästa sättet att uppleva USA

Att åka på en roadtrip genom USA, kanske är det en av vår tids mest omtalade reseupplevelser? Allt från klassikern att bila nercabbat genom Kalifornien till mer alternativa vägar med häpnadsväckande natur i de svalare delarna av Colorado. Här har vi samlat våra bästa restips som garanterat får det att kittla i bokningsfingrarna.

Klassiska sträckor

San Francisco till Los Angeles längs Highway 1, Kalifornien

Medellång roadtrip

Känner du dig någonsin så levande som när du kör med nedvevade rutor längs Highway 1 i ett soligt Kalifornien? Du måste uppleva det. Flyg till San Francisco. Välj mellan att hämta ut din hyrbil direkt på flygplatsen eller ta dig in till centrum för att uppleva staden under några dagar. Här finns allt, från de turistiga men charmiga gatorna nere i Fishermans Wharf, Golden Gate bridge och fängelseön Alcatraz, till den mer autentiska stämningen i kvarteren uppe i Haight-Ashbury.

När vägarna kallar styr du ut på den berömda Highway 1 och drar iväg söderut längs kusten. Plötsligt går väg 1 och 101 in i varandra och du får chansen att se den lite mindre staden San Luis Obispo. Här finns bra shopping och pittoreska stråk. Räkna med att få stanna ofta, för det kommer fler pärlor längs vägen och kustremsan bjuder på välkända namn så som Santa Barbara, Malibu och Santa Monica. Vips så är du sedan på plats i meckat Los Angeles. Behöver staden en närmare beskrivning? Hollywood, Venice Beach, Rodeo Drive och palmerna längs Santa Monica Boulevard. Får du tid över, tveka inte att ta dig ut till Anaheim för att besöka ’The happiest place on earth’ – Disneyland.

Körtid: cirka 9 timmar

Körsträcka: runt 114 mil

Chicago till Santa Monica längs Route 66

Riktigt lång roadtrip

Den mest klassiska vägen genom USA var Route 66, som sträckte sig från det urbana Chicagos höghus och snirklade sig genom nästan hela landet och 8 delstater. Efter cirka 400 mil mynnade den ut i Kalifornien och Stilla havs-kustens mjuka vågor och palmkantade gator. Idag går det att ta sig fram längs stora delar av samma väg.

När du landat i Chicago borde du också ta dig tiden att upptäcka ”the windy city”. Staden som är känd för både sin mat och sin kultur har mycket att erbjuda. Längtar du plötsligt hem så kan du besöka den gamla svenska stadsdelen Andersonville. Här finns både svenska butiker och restauranger. När det är dags att ge sig ut på vägarna så får du inte missa ett stopp i städer som Springfield, Oklahoma City och Amarillo. Det är mäktigt att se och uppleva kontrasterna mellan olika delstater. Snart kör ni in i Arizona och här finns också en av USA:s mäktigaste naturupplevelser – Grand Canyon. Stanna gärna över och ta er tid att uppleva nationalparken och någon av alla vandringsleder. Snart byts lugnet ut mot storstadspuls och kontrasten kan inte bli större när rutten når Nevada och Las Vegas.

När ni sen är redo för havet är det dags att ta sig an den sista ökensträckan innan ni når Los Angeles utkant och Santa Monica Pier.

Körtid: cirka 33 timmar

Körsträcka: runt 356 mil

Några alternativa vägar

Houston till New Orleans

Lagom lång roadtrip

Houston, som är delstaten Texas största stad, är en plats fylld med aktiviteter och sevärdheter. Här finns rodeos, tonvis med museum och fantastisk musik. Det är nästan så att det är chocken efter all kultur som kommer få dig att vilja rulla vidare österut mot nästa stat – Louisiana.

Stannar ni till i Lafayette så kommer ni tveklöst att stöta på en rad härliga barer och klubbar med toner av den lokala musiktraditionen. Här finns också den typiska maten, som gumbo och jambalaya. Innan ni når New Orleans så bör ni passa på att stanna till i New Iberia. Härifrån är det också lätt att göra en avstickare ner till Avery Island. Inte bara för att det är Tabascosåsens födelseort, utan också för att staden är en spännande sydsstatspärla. Här finns nämligen det som kallas ”Jungle Gardens” – ett reservat för traktens alla vilda djur. Håll utkik, för här lever alligatorerna fritt. En annan avstickare kan vara att kila upp en bit norrut och möta Mississippifloden och staden Vacherie. Här finns Oak Alley Plantation, en mäktig herrgård som stoltserar med att vara inspelningsplats åt allt från ”Borta med vinden”, Beyoncés musikvideo och realityserien ”Ghost Hunters”.

Väl framme i New Orleans finns ingen tid att pusta ut. Det finns mycket att upptäcka bland de färgglada husen. Om dagen måste du uppleva både jazzen och de pittoreska franska kvarteren. När kvällen kommer så är Bourbon Street platsen för dig. En gata där barerna avlöser varandra och där partyt pågår dygnet runt.

Körtid utan avstickare: cirka 5,5 timme

Körsträcka: runt 56 mil

Denver till Klippiga bergen, Colorado

En kortare roadtrip med mycket natur

Klippiga bergen i Colorado

Är du på jakt efter storslagen natur så ska du ställa in siktet på Colorado. I delstaten ligger största delenav södra Klippiga bergen och här kryllar det av nationalparker med allsköns natur. Ena stunden är det berg och dalar och i nästa är det vingårdar och platåer.

Börja resan i familjevänliga Denver. Här finns både en uppsjö barnvänliga museum, Zoo och vattenland. Res sen vidare nordväst längs väg US36 och stanna till i Boulder, där det alltid kryllar av kulturella aktiviteter. När du tröttnar på städer är det dags att resa vidare längs samma väg upp mot Rocky Mountain National park. Ny byts vidderna ut och du får uppleva miljöer du bara trodde fanns på vykort. I nationalparken lever allt från bäver och älgar till björnar och bergslejon.

Körtid: cirka 1,3 timme

Körsträcka: runt 12 mil