Hem >Upplev med Hertz >Weekend i Helsingfors

Weekend i Helsingfors

Weekend i Helsingfors
  • 2016-10-31
  • Tips, Restips, Resmål, Weekend, Helsingfors

Vinterweekend i charmiga Helsingfors

Helsingfors är en storstad och småstad i ett. Här blandas finskt, svenskt och ryskt i en härlig mix. I Finlands charmiga huvudstad finns gott om restauranger, spännande arkitektur, museum och andra sevärdheter. Den som är ute efter shopping kommer inte heller bli besviken. Här bjuder vi på en rad härliga tips för en komplett Helsingforsweekend.


Fredag – design och fine dining

Helgen i Helsingfors tar sin början under fredagseftermiddagen. Hit tar du dig med flyg eller färja från Stockholm. På flygplatsen kan du ta tåg, flygbuss eller hyra en bil för vidare färd mot centrum.

Den finska designtraditionen är vida berömd, därför inleder vi vår Helsingforshelg i Designkvarteret. I området, som funnits sedan 2005, finns cirka 200 aktörer inom kreativa branscher. På de 25 gatorna som utgör Designkvarteret hittar du allt från design- och antikbutiker, gallerier, restauranger och barer. Unga lokala designers samsas med mer traditionella finländska varumärken och här hittar du också Designmuseet och Finlands Arkitekturmuseum.

Klockan 15.00 är det samling framför Artek-butiken på Södra Esplanaden 18. Härifrån utgår Helsinki Design District Walking Tour. Under den två timmar långa rundturen får du bland annat lära dig mer om ikoniska designers som Alvar Aalto och Eero Aarnio samt besöka klassiska designbutiker som Marimekko. Turen stannar också till vid små designbutiker där du träffar nya stjärnor på den finska designhimlen. Vill du strosa runt och upptäcka på egen hand finns promenadrutter på olika teman, exempelvis ”Hållbar formgivning och närproducerad mat”, ”Inredningsdrömmar” eller ”Manlig shoppingrunda”.

Efter shoppingturen lastar du av dina fynd på designhotellet Klaus K och vilar fötterna en stund innan du korsar Gamla kyrkoparken och slinker in på A21. Här serveras fantasifulla drinkar i lyxig vardagsrumsmiljö. Avsluta kvällen med finsk asiatisk fine dining på Farang, innan du återvänder till Klaus K för en god natts sömn.

Berghäll (Kallio)Sveaborg

Lördag – natur och finsk kultur

Lördag morgon och uppe med tuppen börjar du dagen med en fantastisk hotellfrukost. Med nästan 10 mils strandlinje och hundratals öar och holmar gör sig närheten till havet ständigt påmind i Helsingfors. Från Salutorget är det femton minuters båtfärd till Sveaborg. Denna sjöfästning, som är en av världen största, byggdes på 1700-talet när Finland var svenskt. Sedan 1991 är ”Nordens Gibraltar” med på Unescos världsarvslista. Förutom natursköna vyer finns här också gallerier, museum och kaféer. Café Samovarbar ligger i Leksaksmuseet och serverar ett brett sortiment av te på ryskt vis och hembakta delikatesser.

Ta båten tillbaka till stan. Norr om centrum ligger arbetarstadsdelen Berghäll (Kallio), som numera är en ung och bohemisk stadsdel likt Södermalm i Stockholm. Har du sett någon film av bröderna Kaurismäki kanske omgivningarna känns bekanta. I Berghäll ligger Kotiharjun Sauna, en vedeldad allmän bastu som funnits sedan 1928 och som är väldigt populär bland både turister och Helsingforsbor. Slappa och njut av bastubad på finskt vis och ta en massage eller kroppsskrubbning om du vill. Efter sauna vankas det lunch. På Sävel serveras finsk husmanskost till hyggliga priser. Stadsdelens gamla mellanölsbarer varvas numera med kaféer och mysiga vintagebutiker för den som vill fynda. Innan du beger dig tillbaka in till centrum rekommenderar vi också ett besök i Hagnäs saluhall. Förutom mat finns här bland annat Marimekkoprodukter till fyndpris.

Kvällen inleder du i skybaren på Hotel Torni som bjuder på Helsingfors bästa utsikt. Från baren på fjortonde våningen sägs det att man en klar kväll kan se ljusskenet från Tallinn på andra sidan vattnet. I Helsingfors finns ett stort utbud av ryska restauranger. Den äldsta, och enligt ryktena en av de bästa, är Bellevue. Här festar du loss på ryska delikatesser som borsjtj, blinier med kaviar och björnstek. Passa på att svänga förbi den fantastiska Uspenskijkatedralen på vägen.

Söndag – sista-minuten-shopping och hemresa

Efter en lång, härlig hotellfrukost och utcheckning finns det tillfälle för lite sista-minuten-shopping innan hemresan. Antingen promenerar du bort till Stockmann, stadens paradvaruhus, där du hittar i stort sett allt på ett och samma ställe. Vill du istället fynda porslin beger du dig till Arabias outletbutik, komplett med ett designmuseum högst upp i huset, innan du flyger eller tar båten över Östersjön hem igen.

Stockmann