Michelangelos ”David”,Botticellis ”Venus födelse” och den murade Duomoiterrakotta som ser ut att vara gjord av pepparkakor – RenässansengavFlorens otrolig konst och arkitektur, men det finns mer i den förtrollade staden än dess förflutna.
Det glömda kvarteret
Vik av från trenden (och undvik de största turistgrupperna) genom att starta ditt Florensbesök i Oltrarno-distriktet. Här finns rester från det medeltida fortet som stod här en gång i tiden, men det historiebetonade kvarteret har fått ett uppsving på senare tid.
Numera är kvarteret en plats för såväl hantverk som boutique-hotell och populära restauranger, som pizzastället Berbere. Pizzan med speck, gorgonzola, valnötter och akaciahonung sticker ut från de mer traditionella varianterna som Margherita.
Huvudattraktionerna
Det vore märkligt att besöka Florens utan att ta del av all fantastisk konst och arkitektur. Katedralen, Il Duomo (Santa Maria del Fiore-katedralen), började byggas på 1200-talet och Brunelleschis kupol lades till på 1400-talet. För de som klarar av höga höjder och trånga korridorer finns möjligheten att klättra upp i kupolen och se den på nära håll.
Basilica di Santa Croce är en annan fröjd för ögat vars historia sträcker sig över flera århundraden. Den byggdes på 1200-talet och huserar en relief av Donatello, freskomålningar av Giotto och såväl Michelangelo som Machiavelli, Galileo och Rossini är begravda är.
Bro över mörka vatten
Ponte Vecchio-bron sträcker sig över floden Arno och är känd för butikerna som kantar den. Vad som brukade vara slakteriaffärer har genom åren blivit souvenirbutiker, men de ger fortfarande en speciell karaktär till bron.
Ta del av konsten
Ett besök i Florens är ett ypperligt tillfälle att beta av några av de främsta konstverken i historien. Beskåda Michelangelos ”David” på Accademia eller besök Uffizierna som besitter många konstskatter av bland andra Botticelli, Tizian, Caravaggio och Leonardo da Vinci.
Ät dig igenom Florens
Ett av de stora nöjena med att besöka Italien är att prova maten i de 20 olika regionerna. Toscana har sitt egna, unika kulinariska arv och Florens är känt för sitt ”cucina povera”, en matlagningsform som sätter stolthet i att ta fram smaker ur enkla råvaror genom varsam hantering.
Bönor, bröd och bra olivolja finns alltid till hands och en fräsch panzanellasallad är det bästa sättet att förvandla torrt bröd till en utsökt måltid. I Florens finns både traditionella och moderna restauranger, pizzerior och gelaterior, och din gom kommer att tacka dig om du viker av från turiststråken.
Florens är en tidlös stad och det är inte svårt att förstå charmen. En hyrbil låter dig komma närmare det italienska guldkornet till stad.