Övningsköra i hyrbil

Ta körkort med Hertz

Visste du att man kan övningsköra i hyrbilar från Hertz? Att övningsköra i en hyrbil är ingen skillnad från att övningsköra med en privatbil. Hertz tillåter förare som är 16 år, så länge Transportstyrelsens regler kring övningskörning uppfylls.

Boka nu

Checklista för övningskörning

 1. Synintyg / Hälsodeklaration

  För att få körkortstillstånd måste man uppfylla en del personliga och medicinska krav. En hälsodeklaration ska skickas in till Transportstyrelsen, och i den ska det ingå ett synintyg som man kan göra hos optiker eller på trafikskolor.

 2. Körkortstillstånd

  Körkortstillstånd krävs för att få övningsköra samt för att få göra förarprov och teoriprov. Ansökan är giltig i 5 år. För att ansökan ska prövas måste synintyg ha skickats in till Transportstyrelsen och ansökningsavgiften vara betald.

 3. Introduktionsutbildning

  Utbildningen genomförs oftast på trafikskolor och är minst 3 timmar lång. Man måste vara minst 15 år och 9 månader för att gå utbildningen. Utbildningen krävs för att man ska kunna ansöka om körkortstillstånd. Allt från 1000 till 3000 kr.

 4. Handledaransökan

  För att bli godkänd krävs det att handledaren har gått introduktionsutbildningen, har fyllt 24 år och haft körkort i 5 av de senaste 10 åren samt har ett giltigt körkort. En handledare kan högst ha 15 elever åt gången.

Regler och villkor

En förhöjd självrisk på 2000 kronor tillkommer vid eventuell skada och personen som ska övningsköra måste stå som extra förare på hyresavtalet. En avgift för extra förare tillkommer och kostar 50:-/dygn med en maxkostnad på 1500:- /hyra. Utöver detta så tillkommer också en Young Driver fee på 100:- extra/dygn (med ett max på 1500:-/hyra) om föraren är 24 år eller yngre. När du hämtar ut bilen behöver vi komplettera hyresavtalet med informationen gällande personen som ska övningsköra, detta sker över disk eller via kontakt med vår support om du hämtar ut via en automatiserad kiosk. Om du är i behov av en manuellt växlad bil för att övningsköra, vänligen kontakta uthyrande kontor direkt för din bokning så de kan undersöka tillgången. Det är endast tillåtet att övningsköra med våra fordon i Sverige. Den 1 Januari 2018 började Transportstyrelsen nya körkortsavgift gälla som innebär att de flesta avgifter som är kopplade till körkortet har tagits bort. Läs mer på Transportsstyrelsens hemsida.