En guide till Österlen

Österlen - en guide till de bästa hållbara,
lokala och idylliska upplevelserna

Vi lånade ut en Polestar 2 till den växtbaserade matälskaren Therese Elgquist. Hon fick uppdraget att kartlägga de allra bästa lokala aktörerna på Österlen för att visa på en mer hållbar semester i Sverige och upptäckte gamla som nya smultronställen som vi är otroligt glada över att kunna presentera för er här. Hon sammanfattar upplevelsen av Österlen såhär

"Böljande kullar, vidsträckta rapsfält, vidder med knotiga äppelträd, en unik nationalpark och långa vita stränder. På Österlen är naturen magiskt vacker och avstånden mellan prisbelönta bagerier, kaféer, restauranger och gårdsbutiker aldrig långt. Följ med på en resa mellan kullar och kust, fylld av fikastop, middagar som du sent ska glömma, luncher där det närodlade är en självklarhet, lokala producenter, gårdsbutiker, delis - och en och annan promenad, löptur eller cykeltur genom vackra landskap mellan varven.


Under denna matresa får du följa med när jag besöker gamla favoriter, och upptäckter nya. Samtliga platser i guiden har vidare ett par eller ännu fler riktigt goda växtbaserade rätter och andra godsaker på menyn, ibland tillsammans med annat ibland med fullt fokus på det gröna. Här finns något för alla!"
/Therese Elgquist
@plantbasedbythess

Tips inför resan!

- Avstånden på Österlen är inte speciellt stora, men det kan ändå vara smart att ta en titt på kartan för att se vart de olika ställena ligger, och passa på att besöka de som ligger nära varandra under samma dag.

- Under sommarsäsongen är det en god idé att boka bord på de ställen du vill besöka både för lunch och middag, för att vara säker på att du får plats - många av restaurangerna är eftertraktade och mycket populära.

- Restaurangernas och kaféernas öppettider varierar ofta under året, så dubbelkolla alltid öppettider inför ditt besök.

På tur med elbil


Att ta sig ner från Göteborg till Österlen med elbil var inga problem. Ett par kortare stopp längs vägen, då vi passade på att sträcka på benen och ta små promenader, var allt som behövdes. Det finns rätt gott om snabbladdstationer (vilket känns som det givna under en roadtrip när man vill vidare) längs vägarna i södra Sverige och vår Polestar hjälper enkelt till att hitta dem och lägga till ett stopp på kartan. Beroende på vilken bil du har, och vad den behöver för laddstation, finns det oftast bara en plats på varje laddstation vilket gör att det kan innebära lite väntetid. 

Här kan du läsa om:

Boenden på Österlen
Se och göra på Österlen
Matställen på Österlen

Boende Österlen


MårtenPers Bo

Idylliskt boende i en rustik gårdslänga uppe på en liten höjd med makalös utsikt över rapsfält, ängar och havet. Platsen känns som en perfekt kombination av gammalt och nytt, med äldre byggnader som omsorgsfullt och väl genomtänkt tagits omhand och renoverats. Här finns även gott om mysiga sittplatser, både ute och inne, att slå sig ner en stund för att koppla av och bara njuta av naturen och utsikten. Fina rum, vackra miljöer, god frukost, och nära till de allra flesta utflyktsmål på Österlen. Klart värt ett besök.

MårtenPers Bo


Talldungens gårdshotell

Talldungen gårdshotell

Toscana möter Österlen på denna vackra oas mellan kullarna i Brösarps backar. Det så kallade “spisarpaketet” är vad som gäller för den som vill bo här, då ingår förutom boende och frukost även den omåttligt populära kvällsmenyn som serveras i den vackra matsalen med utsikt över gårdsplanen och kullarna.

Bland kullarna i Brösarps backar uppenbarar sig denna oas som för tankarna till Toscana - eller varför inte en perfekt match mellan Österlen och Toscana. Om kvällarna serveras en 4-rätters avsmakningsmeny för de boende - och i den mån det får plats gäster utifrån - som inleds med surdegsbröd bakat i det egna bageriet serverat med kreativa och matiga spreads och tillbehör. Där efter följer tallrikar med det bästa säsongen har att erbjuda - där det mesta av råvarorna är odlade av bonden Fabien på andra sidan kullen. Hos Talldungen är smakerna inte konstlade, istället är de rätt enkla och samtidigt riktigt goda. Och visst är det både rätt modigt - och inte minst skickligt - att låta smakerna få tala för sig själv istället för att kasta in ett gäng till. Och ändå få det att bli något alldeles extra. Inredningen i de olika mindre rummen som utgör matsalen är ljuvlig, och utsikten över kullarna i Brösarps backar svår att slita blicken ifrån. Detta, i kombination med maten och den trevliga och kunniga personalen som med inlevelse och passion berättar om det som ligger på tallrikarna gör detta till en stund vi sent ska glömma.

Missa inte!

Att ta en drink vid någon av de små kaffeborden på gårdsplanen innan middagen, och om möjligt be att få äta efterrätten ute på samma plats! Njut av lugnet, och den vackra omgivningen.

Talldungen gårdshotell
@talldungen

Adress
Talldungen, hotell och restaurang
Bengtemöllevägen 7
273 50 Brösarp

Örum 119


På Örum 119 bor du i varsamt inredda rum med hög mysfaktor. Det är en plats för njutning där lugnet och lokalproducerad, god mat står i centrum. Besök gårdsbutiken och ta del av fina hantverk, keramik eller sjunk ner i en soffa men en kopp te och en bra bok.

Missa inte!

Glassverkstaden på Örum som serverar den godaste glassen, gjord på ekologiska, lokalproducerade råvaror. Hemligheten till den goda smaken är att glassen är pinfärsk och nytillverkad. Väl värt ett besök bara det.

Örum 119

Se & Göra på Österlen

Spring och cykla längs Sydkustleden

Sydkustleden är en slinga som sträcker sig från Simrishamn till Ystad, genom vacker och varierande natur. Perfekt att uppleva från cykelsadeln, eller med löparskorna på. Hela sträckan (som är en delsträcka av en längre sammanhängande sträcka hela vägen ifrån Växjö längs sydkusten och vidare upp till Helsingborg på västkusten) är dryga 5 mil, men uppdelad i flera mindre etapper. Flera av de tips som kommer nedan ligger på, eller i nära anslutning till, Sydkustleden.

Vandra i Brösarps backar & Stens huvuds nationalpark

Kanske är Brösarps backar den mest vanliga sinnebilden av vackra Österlen med böljande kullar och betande kor, väl värde ett besök. Njut av lätt vandring i natursköna omgivningar. Ta med picknick och slå dig ner någonstans bland backarna i Brösarp eller med vacker utsikt uppe på höjden i Stens huvud nationalpark - ett perfekt stopp under en liten vandring!

Brösarps backar
Stens huvuds nationalpark

Bada på Knäbäckshusens badstrand & Sandhammaren

Bada på den omtalade och exotiska Knäbäckshusens badstrand eller Sandhammaren som är en av Skånes populäraste stränder. Sandhammaren har flera gånger röstats fram som Sveriges bästa strand för sin finkorniga sand och vidsträckta strand.

Sandhammaren
Knäbäckshusens badstrand

Kiviks musteri

Kiviks musteri är ett familjeföretag med anor ända till till slutet av 1880-talet och är ett måste att besöka för den som gillar dryck! Här finns fler typer av muster, cider och andra äppel- och fruktdrycker än du kan drömma om, något för alla tillfällen och alla smaklökar!

Missa inte!

Kiviks olika mousserande äppelmuster - det perfekta alkoholfria alternativet för fest i glaset när som!

Kiviks Musteri
@kiviksmusteri

Adress
 
Karakasvägen 45
277 35 Kivik

Gunnarshögs gård


En pampig allé, mellan vidsträckta rapsfält, leder upp till Gunnarshögs gård. En släktgård som drivits av familjen Nilsson sedan slutet av 1800-talet. Här finns historien om hur man gått från traditionellt jordbruk till det som är idag och kan beskrivas som ett nytänkande livsmedelsföretag. Gunnarshögs producerar en mängd innovativa och goda produkter som förgyller vilken matlagning som helst. Rapsen odlas, pressas och rostas på gården och hittas sedan i en mängd olika former i butiken; kallpressad rapsolja är den röda tråd som löper genom verksamheten, både naturell och smaksatt, men här finns även rostade rapsfrön, choklad med rapsfrön och knäckebröd med raps för att bara nämna några andra spännande produkter.
I gårdsbutiken hittas även en rad produkter och delikatesser ifrån andra producenter på Österlen; smaksatta och naturella vinägers, pesto, marmelader, nötkräm och mjöl är några exempel. Här finns helt enkelt allt du någonsin kan drömma om att fylla ett skafferi med!
Fördenfikasugnafinnsdetäven ett kafé att spana in i samma byggnad.

Missa inte!

De kallpressade rapsoljorna med smak - ett perfekt sätt att piffa upp vilken maträtt som helst!

Gunnarshögs gård
@gunnarshogsgard

Adress 
Karakasvägen 45
277 35 Kivik

Matställen att njuta av på Österlen

Jord och Bord


Den prisbelönta restaurangen och köksträdgården Jord och Bord är något av en grön oas i den lilla byn Borrby. I ett gammalt färgglatt stenhus är inredningen modern och inbjudande, och precis allt på menyn känns kreativt och lockande. Här lagas och bakas all mat och fika från grunden, utav mestadels egenodlande, ekologiska råvaror. Vegetariskt och växtbaserat är det som står på menyn - där ibland urgoda växtbaserade kanelbullar, kardemummabullar och annan god fika. Sitt ner i trädgården och blicka ut över odlingarna som ligger precis intill medan du äter det som precis skördats. Det är odlingarna - eller köksträdgården som ägarna Giovanna och Jon kallar den - som är inspirationskällan till det som hamnar på tallrikarna.

Missa inte!

Menyn ändras i takt med att grödorna i köksträdgården växter och skördas. Om den finns på menyn; Flatbreadpizzan toppad med hummus och grönsaker från de egna odlingarna. De växtbaserade kanelbullarna och kardemummabullarna.

Jord och Bord
@jordochbord

Adress 
Hävdavägen 63
276 36 Borrby

Österlen choklad


Ett paradis för chokladälskaren! Här finns allt ifrån praliner och olika typer av chokladfika till handgjorda “bean to bar” chokladkakor, kolor och andra kakaoprodukter. Vad sägs exempelvis om kakao-thé, varm choklad-pulver och drickbar kakaofrukt?

Missa inte!

Deras klassiska chokladkakor som kommer med en rad olika kakaohalter och ibland även olika smaker.

@osterlenchoklad
Österlen choklad

Adress 
Tranesvägen 37
273 92 Skåne-Tranås

Österlenkryddor


Precis utanför gårdsbutiken - en vacker skånelänga med anslutande växthus - finns fälten där de ekologiska kryddorna, lavendeln och andra växter (som sedan återfinns i kryddfabrikens produkter) vajar i vinden. Här finns en mängd olika kryddor, kryddblandningar och smaksätta salter som görs i den lilla kryddfabriken. Dessutom säljer Österlenkryddor en rad produkter från “sina vänner på Österlen”, helt enkelt favoriter från producenter i omgivningen; exempelvis lokal rapsolja, honung och ost. I butiken hittar du även användbara prylar så som kryddsaxar, glasburkar och diverse köksredskap.

För den som är sötsugen finns det även egengjord glass (ej växtbaserad) att köpa, inte sällan med smaker inspirerade från den egna kryddträdgården.

I gårdsbutiken och i växthuset utanför går det också att köpa blommor, örter och andra växter att plantera ut i sin trädgård för att skapa en egen kryddträdgård. Åk hit för en prunkande oas och mycket kunnig personal som guidar dig till dina favoritsmaker.

Missa inte!

Pantofflesaltet (potatissalt) och tomatsaltet. Smaksatta salter som enkelt piffar upp matlagningen!

@osterlenkryddor

Adress 
Karlsfältsvägen 363
S-270 22 Köpingebro

Pastafabriken


Lokal Skånsk pasta? Javisst! Här görs den dagsfärska pastan för hand, av skånska sädesslag, på äkta italiensk vis - men med Österlensk touch. I fabriken trollas flera olika pastasorter fram, som självklart serveras på sitt bästa vis med de rätta tillbehören och smakerna beroende på sort.
Utanför restaurangen finns odlingar där mycket av det som serveras till pastan växer, resten hämtas från producenter runt omkring.
Menyn är “lagom” lång och erbjuder förutom några snacks, aptitretare och pastaklassiker även ett par helt växtbaserade rätter; vid vårt besök en med tomatsås och en pesto med sparris.
Förutom själva restaurangen ligger även fabriken här (där du kan kika när pastan görs) och den anslutande butiken innehållandes en deli - med känslan av ett italiensk skafferi med både torr och färsk pasta och alla tillbehör och smaksättningar du kan tänka dig. Det känns precis som att vara inne i en italiensk delikatessbutik - men på Österlen!

Missa inte!

Ett besök i den anslutande butik- och delin! Passa på och köp med dig några godsaker hem att njuta av.

Pastafabriken
@pastafabriken

Adress 
Pastafabriken
Ingelstorpsvägs byväg 8
Ingelstorp

Örum 119


På Örum 119 samlas bland det godaste som finns; surdegspizzor bakade i vedeldad stenugn, hemgjord glass och grillad focaccia med mumsig fyllning. Pizzadegarna är gjorda på mjöl från en lokal kvar, och med topping från Österlen och mindre mathantverkare i Italien blir det helt enkelt succé.
Glassen som serveras i glasskaféet görs lokalt av Frusen Glädje glassverkstad. Förutom glassar och sorbeter i rån och bägare finns här också olika glassbakelser. Chokladsorbeten (som ju då alltså är helt växtbaserad) blev direkt en favorit, det är sällan en sorbet har lagom sötma (högst subjektiv åsikt, förvisso) men den här var urgod och med kraftig chokladsmak.
Är du ute efter något snabbt, och restaurangen är full, finns det goda grillade focaccia (vegetariska) att beställa i kaféet.
Platsen är vacker och idyllisk, och oavsett om du slår dig ner i orangeriet, trägården eller inne i restaurangen eller kaféet ligger det ett skönt lugn och inbjudande hemma-hos-känsla över hela platsen.

Örum 119
@orum119
@frusengladje_glassverkstad

Adress
Örumsvägen 119
271 76 Löderup

Byvägen 35


Ett ekologiskt hembageri, på en hemtrevlig gata i byn St Olof, där allt tillagas och bakas ifrån grunden; Stenugnsgräddade surdegsbröd och en mängd sötsaker; allt ifrån klassiska bullar och kakor till rawfoodbollar och växtbaserade biskvier.
Förutom bröd och fika finns här goda växtbaserade och mättande luncher - fyllda av spännande smaker och texturer! Från strax innan lunch och fram till stängning serveras dessutom lättare vegetarisk bistromat i form av sallad, paj, grillad focaccia och hummus bowl. Kvällstid serveras smarriga vegetariska och veganska pizzor! På Byvägen 35 finns helt enkelt något gott och grönt för exakt alla stunder. Sitt ner inne i det trevliga kaféet, eller ute i trägården - den trevliga hemma hos-känslan infinner sig oavsett.
Tips! Byvägen 35 hittar du även inne i centrala Simrishamn!

Byvägen 35
@byvagen35

Adress
Byvägen 35
277 40 St Olof

Franskans crêperie


På Franskans idylliska, och autentiska, gårdsrestaurang gräddas matiga galetter och söta crêpes på klassiska franskt manér. Slå dig ner vid ett bord ute på grusplanen, eller sitt ner inne i den charmiga bondromantiskt inredda matsalen och njut av en bit av Frankrike, på Österlen. Fokus ligger på galetter och crêpes med lokalproducerande ingredienser, med Österlen som inspirationskälla. Det lokala tillsammans med väl utvalda franska smaker - exempelvis mousserande äppelmust till glasen - bidrar till en fin och god måltidsupplevelse.
Galette är den matiga varianten av pannkaka, gjord på endast bovetemjöl och vatten, som fylls med matig fyllning. Efter en galette kommer som sig bör - på åkta franskt manér - en crêpe, den söta varianten av pannkaka (mer likt en klassisk svensk pannkaka) som toppas med godsaker som bär, glass och annat sött.

Franskans crêperie
@franskanscreperie

Adress
Rörums byaväg 44
272 95 Simrishamn

Friden gårdskrog


Vid vägs ände, i slutet på en lång grusväg en bit ifrån stora vägen, kommer man fram till Friden gårdskrog. Här bakas goda surdegspizzor i vedeldad stenugn i unik miljö. Ett lugn infinner sig så snart den handmålade skylten som hälsar välkommen till Fridens Gårdskrog syns när man kommer färdandes längs grusvägen.
Såväl platserna inomhus i den personligt inreda matsalen, som utomhusborden under de knotiga äppleträden och platserna på verandan bidrar till Fridens alldeles speciella stämning.

Menyn innehåller en stor mängd olika pizzor med väl uttänkta toppingkombinationer (samtliga går att få utan ost, och en stor mängd pizzor kan vidare beställas som växtbaserade), så ett tips om man är fler är att ta in några olika för att dela - annars blir det lätt svårt att bestämma sig!
Förutom pizza innehåller menyn en mindre snacksdel med godsaker så som bruschetta och snacksbricka med oliver, rostade mandlar och lantchips. Perfekt att mumsa på, tillsammans med ett glas av gårdens egna äppelmust, under tiden pizzorna gräddas.

Missa inte!

Att promenera runt i den omkringliggande trädgården. Gårdens egna äppelmust “äpplen som aldrig lämnat gården”.

Friden gårdskrog
@fridengardskrog

Adress
Friden Gårdskrog
Mellby 267
277 35 Kivik