Recept för bilsemestern

Page author

av Hertz - 06 October 2022

Att välja bilen till semestern istället för flyg eller tåg har många fördelar. Du kan välja dina egna stopp längs vägen och är oberoende av tidtabeller. Det smidigaste är kanske inte alltid att stanna vid ett gatukök eller att göra mackor på en rastplats när magen börjar kurra. Därför tipsar vi om några enkla men goda rätter att laga, oavsett destination och väder, då du är på bilsemester.

Vårt tips är att ha med sig ett stormkök eller någon form av kokplatta för en längre bilresa. Praktiskt och den skapar oändliga möjligheter för dig när det kommer till frukost, lunch, middag och mellis!



Gremolatapasta med stekta kantareller

    1. Ingredienser

      4 portioner valfri pasta

      Vatten till kokning

      Salt

      Gremolata

      2 nävar färsk persilja

      1 vitlöksklyfta

      1 ekocitron, zest + juice

      1/2 dl olivolja

      Flingsalt

      Topping

      Citronzest

      Färsk basilika

      1 förpackning kokta kikärtor, valfritt

      1 burrata, valfritt


    2. Gör så här

      1. Finhacka persiljan. Skala och finriv, eller finhacka, vitlöken. Riv och pressa citronen. Blanda ihop allt och smaka av med salt.

      2. Borsta kantarellerna och förväll i stekpanna, tillsätt en klick smör och lite olja och stek tills gyllene.

      3. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningar på förpackningen tills den är al dente.

      4. Häll av pastan och sväng ihop med gremolata och kantareller medan den är varm. Fördela i 4 skålar. Tips! Toppa med färsk basilika, burrata och lite citronzest.


Krämig energigröt

Att börja dagen med ett ordentligt mål är självklart. Särskilt om du är mitt uppe i en lång körning och behöver all energi du kan få. Denna enkla gröt kommer hålla dig mätt ända fram till lunch och kräver inte mer ingredienser än vad som ryms i ryggsäcken!

För två personer kokar du upp 3 dl havregryn och 5 dl havremjölk. Blanda i en nypa salt och ½-1 msk honung. Därefter låter du den stå på värmen tills den fått en fin krämig konsistens. Lägg upp i kåsa eller på en tallrik och toppa med lite müsli och en skivad banan!

Chocolate chip quinoa cookies

    1. Ingredienser

      1 dl röd quinoa, okokt (ca 3 dl kokt)

      2 msk chiafrön

      1 dl vatten

      10 färska dadlar

      3 msk mandelsmör

      2 dl havregryn

      1 dl kokosflingor

      2 rejäla nypor flingsalt

      80 gram mörk choklad


    2. Gör så här

      1. Koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen.

      2. Värm ugnen till 175°C.

      3. Kärna ur dadlarna.

      4. Lägg chiafröna i en skål. Koka upp 1 dl vatten, häll över chiafröna. Blanda runt. Låt stå 5 minuter.

      5. Mixa dadlar, mandelsmör och 2 msk vatten tills helt slätt.

      6. Blanda chiablandning, dadelkrämen, havregryn, kokosflingor och salt till en smet.

      7. Grovhacka chokladen och blanda ner.

      8. Forma degen till små platta kakor, ca 12 stycken.

      9. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen i 25 minuter tills att kakorna fått en fin yta.


Fylld ciabatta

Ciabatta

Kurrar magen lite extra? Kanske efter en lång dags körning och upptäckande längs vägen. För en ordentlig lunch eller middag är dessa fyllda ciabattas perfekta! Börja med att gröpa ur brödet för att lättare få plats med all fyllning. För ett portion blandar du två ägg med 2 msk vatten, salt och peppar i en stekpanna och låter det tillagas under omrörning. Rör i en näve riven ost. Nästa steg är att steka hackad paprika och champinjoner (eller någon annan god grönsak, låt kreativiteten flöda).

När allt är tillagat fyller du brödet med äggröran, grönsakerna och svampen och toppar med lite extra ost. Färdigt! Den perfekta måltiden för en upptäckare och äventyrare. Denna går också att variera i det oändliga så det kan passa alla smaker och önskemål. Varför inte keso istället för riven ost, eller byta ut paprikan mot soltorkade tomater och basilika?


Mexikanska campingpaprikor

Om du är en fantast av tacokryddor och bönor är detta rätten för dig! Enkel att svänga ihop, till och med förbereda, och tillaga. Koka upp önskad mängd ris och skär medans du väntar upp paprikorna; öppna upp runt stjälken och gröp ur så de fungerar som skålar med lock. Hacka en halv lök och stek i smör eller olivolja tills den fått en gyllene färg.

Blanda krossade tomater, hackad stekt lök, en burk bönor och en påse tacokryddor i det färdiga riset. Fyll paprikorna med lager av riset varvat med riven ost. Sätt på “locket” och linda in varje enskild paprika i folie. Därefter är det bara att placera dem i antingen glöden i elden, eller ugnen, för sista tillagningen, i ca 10-15 minuter. Lyft försiktigt på locket när du ska kolla på dem, osten ska vara smält och skinnet på paprikan ska ha börjat lossna.

Tips på att ta med för matlagning under en längre bilsemester eller roadtrip

✓ Stormkök

✓ Tändstickor och tändare

✓ Miljövänligt diskmedel + disksvamp

✓ Plastpåsar eller plastlådor

✓ Påsklämmor

✓ Träslev

✓ Små kryddburkar (finns i alla friluftsaffärer)

✓ Liten flaska olivolja (detta är praktiskt då oljan, till skillnad från smör, inte behöver hållas kyld)

För fler matnyttiga tips: Thereses guide för matlagning utomhus.