5 Tips inför vinterns skidresa

Page author

av Hertz - 28 June 2022

Om du vill resa bort över vintern och få lite extra energi under den mörkaste årstiden är en skidresa den rätta medicinen. Här är några tips som kanske kan ge dig vägledning inför val av destination för vinterns skidsemester.


Internationell atmosfär i Åre

(42 liftar, 89 nerfarter, 890 meter fallhöjd)

Åre är onekligen Sveriges skidhuvudstad. Här finns flest pister och den största fallhöjden (890 meter från Åreskutan). Och oavsett om du är tre år eller ett tvättäkta proffs finns här alltid någon skidåkning som passar dig. Byn är inte stor, men har restaurangutbud och nattliv som en större stad. Riktigt bra drag på After Ski får du på ”Verandan Åre”.

Om du tagit dig till Åre med tåg eller flyg kan du alltid hyra bil och utforska Åres utbud av aktiviteter och sevärdheter utanför centrum. Exempelvis Tännforsen, Sveriges största vattenfall, som är besöksvänligt både vinter- och sommartid.

Dalarnas längsta backe i Idre

(27 liftar, 40 nerfarter, 307 meter fallhöjd)

På Idre Fjäll hittar du skidåkning i både Dalarnas brantaste backe, Chocken med 46° lutning, och backen med namnet som säger precis vad den är; Dalarnas längsta (2 800 m). Skidområdet är indelat i Väst, Nord, Ost och Syd och det finns gott om stollliftar. Och eftersom Idre erbjuder skidåkning i fyra väderstreck kan du alltid välja att vara på sol- eller läsidan.

Förutom skidåkning finns massor av roliga saker att göra på Idre Fjäll för alla åldrar. Exempelvis finns det en 3 200 kvm stor sporthall för bollsporter samt ett badhus.

Familjevänligt i Sälen

(87 liftar, 102 nerfarter, 303 meter fallhöjd)

Sälen stoltserar med Norra Europas största alpina skidområde och är ett drömresmål för den skidåkande familjen. De fyra skidområdena Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället bjuder de på varierad skidåkning i över 100 nedfarter i alla väderstreck. I barnens Sälen finns totalt nio barnområden där knappliftar, rullband och snälla backar är en självklarhet. Närheten till grillplatser, värmestugor och toaletter gör det dessutom enkelt att tillbringa hela dagen i skidbacken.

Förutom skidåkning erbjuder Sälen shower, skidparader och afterskier som gör din semester fulländad. Hyr en bil för att smidigt kunna utforska allt vad Sälen har att erbjuda!


Hemsedal – de skandinaviska Alperna

(22 liftar, 49 nerfarter, 810 meter fallhöjd)

Hemsedal är inte den skidort som har flest liftar, men får nog ändå räknas som Norges mest kompletta. Höga berg omringar Hemsedal och du får en atmosfär som påminner om Alperna. Med pister från 620 till 1 450 meter över havet garanterar Hemsedal en lång och snösäker skidsäsong.

Om barnen är med på resan finns ett stort barnområde på Hemsedal Skisenter. Du hittar även snow parks och bra offpistmöjligheter lättillgängliga från liftarna. Hemsedal har också många bra restauranger och trevliga barer. Under helger och högtider spelar dj:s och kända artister på uteställena och ger ett livligt uteliv.

Varierat och modernt i Trysil

(32 liftar, 65 pister och 685 meter fallhöjd)

Genomtänkt, familjevänligt, modernt och ett enastående utbud av bra boende – det är några beskrivande ord för Trysil som skidanläggning. Allt är uppbyggt runt Trysilfjället, där breda och långa backar slingrar sig nedför fjällsidorna och fortsätter ned under trädgränsen.

Trysil är Norges största skidort om man räknar till antalet liftar och pister. Sälen ligger bara några mil bort, men Trysil erbjuder mer fjällkänsla och bättre fallhöjd. En annan fördel är att detta är den norska skidort som ligger närmast för många av oss svenskar.

Vill du dansa på bordet eller kanske bara ta en öl på puben hittar du flera After Ski-ställen i Trysil med trubadur och/eller livemusik.